Startups in de Gasfabriek staan bekend om hun flexibele samenwerking. De projecten die nu draaien en waarin nieuwe technologieën worden getest en ontwikkeld worden op die manier met een veelzijdige expertise aangevlogen.

Dat kwam vandaag naar voren in de workshops Artificial Intelligence/Big Data en Internet of Things die Aime samen met Iotify gaf voor Nouryon, voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals.

De combinatieworkshop werd gegeven in het kader van de AI & Big Data-pilot die Aime deze weken uitvoert in opdracht van de Gasfabriek en Nouryon. In deze pilot worden momenteel verschillende chemische datastromen samengevoegd. Daaruit vloeit een dataset voort van historische en recente data die gebruikt gaat worden bij het trainen van verschillende machine learning-modellen. Deze gaan toegepast worden binnen de researchafdeling van het chemieconcern.

AI en Big Data zijn dichterbij dan men denkt

Uit de workshop bleek duidelijk dat Artificial Intelligence en Big Data dichterbij zijn dan men denkt. Siri, Google Assistant en Cortana zijn natuurlijk perfecte voorbeelden van kunstmatig intelligente systemen, maar dat middels ‘deep fakes’ de stem van onder andere Donald Trump volledig nagebootst kan worden door tekst te schrijven? Dat was nog een stuk minder bekend – zeker toen de implicaties voor eigen mondeling gemaakte afspraken duidelijk werden.

In de workshop hebben de aanwezige Nouryon-medewerkers ontdekt wat AI en Big Data zijn, wanneer de inzet ervan nuttig is en hoe snel de ontwikkelingen gaan.

IoT: van Bluetooth-gaming tot serieuze toepassingen

Gasfabriek-startup Iotify kwam daarna aan zet. Data is goud, zo stelden ze, maar nieuwe data moet wel ergens vandaan komen. Sensortechnologie en wanneer sensoren met elkaar kunnen communiceren, dat biedt enorme kansen voor het bedrijfsleven wanneer nuchter toegepast. Gold mining dus! Volgens de heren van beide startups maakt Aime het verhaal daarna compleet – met de goudsmid als analogie.

Verschillende ‘live’-toepassingen kwamen voorbij tijdens de IoT-workshop, waaronder ‘live’-sensoren die het actuele klimaat in de workshop-zaal lieten zien tot een zelfgebouwde ‘game’ waarbij de kracht van de Bluetooth Low Energy-technologie werd getoond. De Nouryon-medewerkers ervoeren hoe het is om met een zelfgebouwde controller een variant op Snake te spelen.

Uiteraard werden ook de serieuze toepassingen belicht. Track & trace-systemen en het automatiseren van productielijnen – het waren allemaal voorbeelden die genoemd werden, gevolgd door een uitleg over welk protocol wanneer geschikt is.

Een eigen AI-workshop, ook op locatie

Aime biedt twee varianten van de workshop AI & Big Data aan. Maandelijks wordt er een algemene workshop georganiseerd op het terrein van de Gasfabriek in Deventer. Deze zal worden afgestemd op alle aanwezigen. De eerstvolgende editie vindt plaats op 23 november – aanmelden kan nog tot en met vrijdag!

Ook is het mogelijk om een dedicated workshop te organiseren voor uw organisatie. Dat gebeurt waar wenselijk bij u op locatie, maar een uitje naar de Gasfabriek behoort ook tot de mogelijkheden. Een combinatie tussen verschillende technologieën, zoals AI/BigData met blockchain, virtual reality, augmented reality en Internet of Things – we kunnen het voor u regelen. Bekijk de workshoppagina voor meer informatie.

Uiteraard bent u ook welkom voor koffie als u een idee heeft voor de inzet van AI of Big Data dat u graag met Aime wilt bespreken. Neem daarvoor contact met ons op via de contactpagina.