Artificial intelligence is als een auto; je kunt er ver mee komen, als je er maar brandstof in stopt. Dat is één van de dingen die we studenten Business Information Technology van de Universiteit Twente dinsdag meegaven in het gastcollege over AI & Deep Learning in eCommerce. Data, en in het bijzonder de grote en gevarieerde big datasets, die zijn van groot belang voor het succes van AI-modellen.

In het college namen we de studenten mee op reis. We gingen honderden jaren terug en begonnen bij Charles Babbage, wiens Difference Engine en Analytical Engine de aanleiding waren voor een heuse computerrevolutie. Die revolutie is honderd jaar na dato, in het tijdperk van Alan Turing, in een verdere stroomversnelling gekomen, waarna er vraagstukken over kunstmatige intelligentie ontstonden én zijn opgelost.

Daarna ontdekten studenten wat een Deep Neural Network nu eigenlijk is, wat voor soorten er zijn en hoe je zo’n model nu eigenlijk traint.

AI in eCommerce: voorbeelden en de eigen baan

Na de pauze hebben we studenten een aantal voorbeelden laten zien hoe artificial intelligence een rol speelt in online business. Voorbeelden van dergelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld het Amazon Go-concept, maar ook de rol die AI inneemt bij Uber en wat daarvoor nodig is, is vanuit business- én technologievlak natuurlijk erg interessant.

Tot slot gaven we studenten de resultaten mee van een recent onderzoek naar de impact van AI op ieders baan. Creativiteit en strategie zijn kernwoorden die belangrijk gaan worden bij de banen van de toekomst. Aan de hand van zes interactiepatronen tussen mensen en machines ontdekten studenten hoe ze zich kunnen voorbereiden op hun toekomstige carrière.

Aime kan ook uw opleiding voorzien van haar gastcollege Artificial Intelligence: Technology & Business. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op de speciale pagina.